Mire jó a váltott orrlyukú légzés?

Az ida és pingala nadik tisztítása, harmonizálása és a szusumna aktiválása a nadi sodhana gyakorlat segítségével

A pránajáma gyakorlatok között kiemelt fontosságú a nadi sodhana gyakorlat, aminek szó szerinti jelentése: a csatornák tisztítása. A hagyomány másként „anuloma viloma” elnevezéssel jelöli, a magyar terminológia pedig sokszor „az idegek tisztítása” névvel hivatkozik rá. A váltott orrlyukú légzésről van szó, amelynek során a gyakorló laza, de stabil ülő helyzetben helyezkedik el, majd az egyenletesen áramló rekeszizomlégzés megvalósítását követően a hüvelyk- és mutatóujjával enyhe nyomást gyakorol hol az egyik, hol pedig a másik orrnyílására, hogy ezzel szabályozza a levegő áramlását. A levegő tehát szabályszerű váltakozással áramlik hol az egyik, hol a másik orrnyíláson. A gyakorlatnak három változatát különböztetjük meg:

-       Az nadi sodhana egyes változatában tartósan légzünk ki- és be ugyanazon az orrnyíláson, majd kis pihenő után áttérünk a másik orrnyílásra.

-       A kettes változatban az egyik orrnyíláson belélegzünk, a másikon ki, és ezt ismételjük meghatározott ideig. Ezután következik a csere, céljainknak megfelelően.

-       A hármas változatban az első orrnyíláson belélegzünk, a másikon ki, majd ugyanezen a nyíláson visszalélegzünk, az elsőn ki, és így tovább. Ebben az esetben az oldalcsere úgy tud megvalósulni, hogy első körben az egyik, második körben pedig a másik orrnyílással indítjuk és zárjuk a gyakorlatot.

Hogyan hatnak ránk ezek a gyakorlatok és miért?

Mint talán ismeretes, az agyfélteki polaritás jelenségének megfelelően a bal agyféltekére egyebek mellett a racionális gondolkodás, az analízis képessége, az energizáltság, a beszédközpontúság a jellemző, míg a jobb agyfélteke dominanciája felel a holisztikus szemléletmódért, a szintézis képességéért, a vizualitás, térlátás, térbeli tájékozódás lehetőségéért, a kreativitásért, valamint az dominál energiahiányos állapotainkban. Mivel az egyes orrjáratok az ellenkező oldali agyféltekével állnak kapcsolatban, a jobb orrnyíláson történő légzés a bal-, a bal oldali légzés pedig a jobb agyféltekét aktiválja. Ezen kívül energetikai szinten a jobb oldali orrjárat a gerinc vonala mellett futó két energiacsatorna közül a pingala nadihoz, azaz a Nap típusú, élénkítő, fűtő hatású, „férfi” minőségű energiához („ha”), a bal oldali orrjárat pedig az ida nadihoz, azaz a Hold típusú, nyugtató, hűtő hatású, „női” minőségű energiához („tha”) kapcsolódik.

Ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, egész életet élhessünk, és a lehető legjobban élni tudjunk adottságainkkal, elengedhetetlen a két agyfélteke összehangolt működése, valamint a két típusú energia egyensúlya. Ez az eddigiek alapján azt jelentené, hogy folyamatosan egyenlő mértékben kellene áramolnia a levegőnek, és ezzel az energiának a két orrnyíláson, azaz a két fő csatornán. A szervezet azonban csak különleges alkalmakkor, szülés és orgazmus esetén, valamint napkeltekor és napnyugtakor éri el spontán ezt a kiegyenlítettséget. Normál, egészséges állapotban úgy valósul meg az egyensúlyt megközelítő állapot, hogy 1,5-2 órás időközönként változik a dominancia. Ha a váltás valamilyen okból nem következik be, azaz az egyik fél több órán keresztül domináns marad, annak fizikai, érzelmi és mentális szinten is súlyos következményei vannak olyannyira, hogy egy nap után súlyos betegség alakul ki, két nap után pedig beáll a halál.

A nadi sodhana gyakorlat fő jótékony hatása épp abban mutatkozik meg, hogy egyensúlyba hozza a két agyféltekét, és a csatornák tisztításával kiegyenlíti az energiaáramlást a két említett fő nadin: az idán és a pingalán. Amikor pedig ez megtörténik, akkor a két csatornán áramló energia egyesülésével aktiválódik a gerinc középvonalában elhelyezkedő főcsatorna, a szusumna, és ezzel megteremtődik a gerinc tövében szunnyadó energia, a kundalini felemelkedésének lehetősége, amit a tudatosság nagyfokú emelkedése kísér. A gyakorlat további, azonnal jelentkező jótékony hatásai: az elme lecsendesítése, nyugtatása, a vér oxigénszintjének 10-15%-kal történő emelése, a pszichés egyensúly elősegítése, valamint az emésztési folyamatok pozitív befolyásolása.

Láz, gyógyszerrel kezelt magas vérnyomás, valamint súlyos depresszió esetében ne gyakoroljuk, de egyébként tegyük életünk részévé, és élvezzük áldásos hatásait!

Forrás: Gergó Veronika: Mire jó a váltott orrlyukú légzés? avagy Az ida és pingala nadik tisztítása, harmonizálása és a szusumna aktiválása a nadi sodhana gyakorlat segítségével. Szakdolgozat. (részlet)